Boktips

Medans ni väntar på boktips så kan ni läsa alla böcker av Leon Uris och sen Papillon av Henri Charriere. David Morell skriver också bra. Jens Lapidus är en ny svensk komet men även Dracula av Bram Stoker duger än idag. Frederick Forsythe och Ken Follet är ikoner som kommer att hålla i många hundra år. Herman Lindquist är väl den bäste på historiesidan. Men det finns otroligt många bra författre. Tar gärna emot tips själv.

Bågens mästare

Av Conn Iggulden
Bok två i serien. Nu är det dags att ta upp kampen med Jin (Kina). De tror de sitter säkert i sina städer men Djingis khan vill annat. Efter hans bröder kidnappat några kinesiska murarmästare så lär han sig taktiken hur han ska besegra städerna och deras murar. Mongolernas skicklighet med pilbågarna är deras främsta tillgång tillsammans med hur de rider. Såna här böcker lägger man inte ifrån sig utan läser hela dagen och släcker inte förens man läst ut dom. Bok tre i serien är inhandlad men inte läst än och nummer fyra släpps den 22:a oktober så man har hälften kvar och ändå känns det som en av dom bättre serierna man läst. Sätta betyg är det lättaste. 5/5 och jag misstänker att de två efterföljarna kommer att få detsamma.

Stäppens krigare

Av Conn Iggulden
Serien heter Erövraren och Conn Iggulden är guds gåva till historiska romaner. Slår sig in i toppen med Rune - Pär. Fogelström och Follet. Har för mig att Perra började på denna serie förut och rekommenderade men jag började nu. Fantastisk läsning och det känns bra att jag har hela hans serie om romarna kvar att läsa senare. Man får följa Temudjin under hans uppväxt tillsammans med sin far som är Khan över vargarna som är en nomadstam i Mongoliet på 1200- talet. Det hårda livet på stäppen tillsammans med stammen blir värre då familjen förskjuts efter hans far blivit mördad. När han växt upp börjar han samla stammarna för att möta det gemensamma hotet mot Jin (Kina). Blodigt och brutalt är väl en lindrig beskrivning om hur det ser ut innan Temudjin har enat stammarna och utropar sig till khan över alla stammar och byter ut namnet mot Djingis och börjar skapa dåtidens största rike. Lite av boken stämmer inte med historien och Conn förklarar i eftertexten vad som inte stämmer och varför. Jättebra. Betyget blir om nån skulle bli överraskad 5/5. Bättre än så här blir det inte.

I en förvandlad stad

Av Per Anders Fogelström
Näst sista boken i serien om Stockholm. Nu är det mellan 1925 - 1945 som handlingen utspelar sig. Kommunikationerna förbättras vartefter staden blir större och större. Det som förut var landet blir förorter som man pendlar mellan med spårvagn, även så börjar tunnelbanan planeras. I Europa är det Hitler som dominerar men i Stockholm byggs det för fullt och framtiden ser ljus ut. De gamla förundras över allt nytt som kommer och livet har blivit betydligt lättare att leva. Nu kommer ju recensionerna jag skriver lite fel kronologiskt i och med att jag lägger dom överst och det blir lite bakvänt men titta längre ner så finns ju föregående böcker där. Nu har jag bara en bok kvar i serien och det är både skönt och lite sorgligt. 5/5 får boken som hela serien.

Minns du den stad

Av Per Anders Fogelström
Stockholm! Fortsätter att plöja denna fantastiska serie. Så jävla bra den är. Man får forstsätta följa serien om arbetarfamiljerna i Stockholm under industrialiseringen och följa deras levnadsöden. Denna bok utspelar sig mellan 1900 - 1925. Det är ju en lite släktkrönika som man följer i denna serie. Det mesta kretsar nu runt Emilie och de som hon har runt sig. Istället för att bo kanske 20 personer i ett rum så börjar folk få det lite bättre. Större lägenheter byggs, lagstadgad lön och semester införs. I skuggan av 1:a världskriget så utvecklas Sveriges huvudstad och även personerna som bor där. Bilar börjar åka på gatorna och spårvägen byggs ut. En bra serie som jag rekommenderar alla att läsa som inte gjort det. 5/5 tror jag jag gett de tidigare böckerna och det får den här med.

Mannen i sjön

Av Arnaldur Indriôason
Svårläst som fan! Har så svårt med Isländska namn på både personer och platser. Han har utsetts till Nordens bästa författare men det hjälper inte. ó, ò, ô, õ, ser nästan lika ut men man har ingen aning om hur det uttalas och gör det svårt. Har aldrig läst en Isländsk författare förut och ska nog inte göra det förens jag ger mig på Eddan heller. Handlar om ett lik som dyker upp i en torrlagd sjö och en kriminalare som jobbar på ``old case´´ får börja nysta i det. Sakta men säkert leder bevisen mot gamla Östtyskland och de Isländska studenterna som fick stipendium för att läsa där under kommunisttiden. Boken hade definitivt fått högre betyg om den utspelat sig på svenska ställen med svenska personer men jag gillade den inte alls så den får 1/5 av mig.

Nattfåk

Av Johan Theorin
En sån här bok som jag egentligen vet att jag inte gillar innan jag börjat läst ens. Ett kriminalfall med inblandning av lite ockult spänning. Lättläst och en av få böcker som både jag och Tina läst. Har inte kollat vad hon tycker men hon kan ju kommentera. Familjen Westin flyttar från Stockholm till Ölands norra del. Lite oväntat dödsfall, några kriminella typer och en nyfiken polis gör handlingen tillsammans med lite gamla spöken. Inte min stil men samtidigt lite spännande om än rätt förutsägbar. Har nyss kommit ut en ny bok av samma författare och det är inget jag känner att jag måste läsa precis. Den får 2/5 i betyg av mig. Kan tänka mig att många tycker den är bättre men det är ju mitt omdöme som gäller här.

Moskitkusten

Av Paul Theroux
Lite som Robinson Cruse och Flugornas herre om man blandar in Jack Nicolson från Shining. En halvgalen farsa som inte gillar samhället tar med sin familj till sydamerikas djungel för att skydda dom mot allt elände. Där flippar han totalt i sin jakt att överleva. Man får följa familjen Fox som anpassar sig efter faderns nycker. Nya uppfinningar och planer får han hela tiden vartefter allt kraschar. En rätt trevlig bok att läsa. Man får följa sonen Charlie som från början dyrkar sin far men som till slut inser att han inte vet och kan allt. Den får 3/5 av mig. Klart läsvärd.

Mina drömmars stad

Av Per Anders Fogelström
Lite sorgset känns det även om jag har fyra böcker kvar i den här serien. Vill inte att det ska ta slut. Stockholm 1860 - 1890 och man vill att det inte ska ta slut. Serien fortsätter om arbetarklassens kamp för överlevnad. Kolera, svält och hårt arbete skördar sina offer hela tiden. Spriten tar de flesta. Man får följa några ättlingar till huvudpersonerna i Vita bergens barn här under industrialismens tid i Stockholm. Här är det Henning och Tummen samt deras familjers hårda levnadsöden man får föja. Löss, skit, fattigdom och slaveri genomsyrar livsstilen i deras trånga lortiga liv. Jag har jui skrivit i tidigare boktips att dom är så bra och lovar att gillar man den första boken i serien så är det bara att fortsätta läsa. Ger den 5/5 och hoppas att nån som läser detta får upp ögona och läser serien.

Polismordet

Av Stig O Blomberg
Skitbok! En dubbeldeckare som jag beskriver var för sig. Att döma av omslaget så är denna okända författare otroligt känd även om jag inte hört talas om han. Dog 1999 enligt Wikipedia och har skrivit ett 20- tal böcker. Mystiska dödsfall och nåt patetiskt försök till en spännande intrig. Nä det här duger inte och den samt nästa recention är den första och sista jag läser av han. Huvudpersonen ska föreställa nån form av världsvan författare som alla unga flickor faller för även om han inte på nåt vis verkar charmig eller nåt annat heller för den delen. Alla verkar vara gubbar som en massa fliockor faller för i dessa böcker utan att på nåt vis vara romantisk eller erotisk. Nä, känns som att han försöker skriva bra böcker utan att kunna skriva över huvudtaget. Rekomenderar ingen att läsa denna skitbok av en urusel författare. 1/5 är nästan för högt betyg.

Mord på österlen

Av Stig O Blomberg
Författare på väg till Frankrike blir uppraggad av ung flicka i skåne. Besöker henne i hennes slott där en massa mord inträffar. Löser dessa mord samtidigt som han lever i sus och dus.1/5 Läs föregående recention för ett bättre omdöme.

Det lömska nätet

Av Helene Tursten
Man har ju sett filmerna om Irene Huss men aldrig läst en bok så jag var ju tvungen att prova en. Sådär säger jag. Ska rekomendera den för ungarna så kanske dom får upp ögona för hur det kan gå till. Internet har gjort det möjligt att olika perversa personer får fritt spelrum för sina lustar.Nu känns det visserligen lite som att alla svenska författare försöker slå varandra i dom mest bisarra mord de kan komma på och även överträffa varandra om hur olkia människors galenskap blir tillfredsställt. Handlar om en seriemördare som lockar fram sina offer med hjälp av olika internetsajter. Unga tjejer som mördas brutalt efter raggats upp via chattsidor. Såna här böcker blir lite förutsägbara även om mördaren är okänd. Har lite svårt i vanliga fall med kvinnliga författare men Helene kan skriva och det blir spännande samtidigt. 3/5 blir mitt betyg.

Krogen

Av Emile Zola
Vet inte om det räknas till en klassiker men antagligen inte. Författaren måste iaf göra det. När jag läste svenska B på komvux så fick han ensam representera naturalismen. Nana som är hans mest kända bok som handlar om en prostutierad flicka föds i den här boken och det lär bli nästa bok jag läser då det är dags för en Zola igen. Skitbra är böckerna även om dom skrevs för 130 år sen. Boken då? Haldlar om vanliga arbetare i Paris i slutet på 1800- talet. Misären som rådde och problemen som uppstår då vissa personer försöker leva ett normalt liv. Spriten och det hårda arbete som tar död på både folk och fä. Man blir lite chockad om vilken otrolig misär folk levde i för inte så länge sen. Enda trösten som finns är sprit och det vet vi väl alla vad det kan ställa till med. Man får följa Gervaises kamp från hon kommer till Paris fram till dden dag hon dör. Hennes kamp från misshandlad och bedragen hustru och sen genom både uppgång och fall. Ge ett betyg är inte svårt, full pott blir det, 5/5 måste jag ge den. Har man tröttnat på både thrillers och deckare så är det såna böcker man ska läsa.

En värld utan slut

AV Ken Follett
1205 Sidor superbra historisk roman. När Stormarnas tid & Maktens skördar är på cirka 1100 sidor ihop så blir det totalt 2300 sidor som är så bra att det är omöjligt att lägga från sig böckerna. Den här är skriven efter påtryckningar från läsarna av de första om en fortsättning. Man får återvända till katedralen i Kingsbridge i mitten av 1300- talet. 150 år efter föregående bok slutade. Biskopar, präster, adelsmän, handelsmän och livegna alla utgör dom staden Kingsbridge där dom lever. Alla kämpar efter sina förutsättningar för att överleva. Adelsmän som kan mörda och våldta utan straff. Livegna som får jobba för mat och munkar som är emot all förändring om det inte finns nåt om det i bibeln. Massvis med intriger i de olika samhällsklasserna om makten. Ja det är kanonserie det här och är nog det bästa jag har läst i den här genren. (Finns ju iofs många bra.) Kan ibland kännas som att det blir lite upprepningar och lite förutsägbart. Betyget blir 5/5 och hela serien rekomenderas starkt.

El Choco

Av Markus Lutteman
Handlar om Jonas Andersson från Kungälv som för att lösa en skuld åker till Bolivia för att smuggla hem ett par kilo kokain. Han fastnar i tullen och döms till åtta års fängelse på ett av Bolivias hårdaste fängelser. Inga lås på cellerna, inga vakter fri tillgång till narkotika och vapen. Kaptenen som skriver in han skakar på huvudet och säger ``jag är lessen men jag tror inte att du överlever där inne´´. Kanonbok ! Man kan knappt tro att den är sann men det är den. Alla är korrumperade, inget går att ordna om man inte sticker till rätt personer pengar. Under fängelseperioden lyckas han att bli både pappa och gifta sig. Författaren träffade Jonas under en resa i Bolivia 2003 och när Jonas återvände till Sverige 2005 så jobbade de fram boken. Betyget lär bli 5/5 för så mycket bättre än så här blir det inte.

Mig äger ingen

Av Åsa Linderborg
Så blev äntligen denna bok läst. När den kom ut för ett par år sen så läste alla som gick på Komvux i Eskilstuna den och sa att den var så bra. Jag skulle läsa den då men det kom några andra böcker emellan. Kanske inte den typ av bok jag brukar läsa men den var bra. Handlar om Åsas (idag kulturchef på aftonbladet) uppväxt i Västerås med sin pappa som var alkoholiserad och kanske inte som alla andra pappor. Beskriver på ett bra sätt om både glädje och motgångar. Lite svårt att beskriva handlingen, bättre att läsa den. Rolig att läsa då man känner igen områdena hon beskriver i boken, man känner igen sig både i centrum, Skiljebo och Viksäng. Läste lite om den på Wikipedia och den fanns som teater nu och ska kanske filmas. Den får 4/5 i betyg. Nä höjer den till 4.5 istället. Läs den!

Hårda grabbar dansar inte

Av Norman Mailer
Ja hur ska man beskriva denna bok. köpte den på loppis för titelns skull. Lät bra och verkade rätt bra på omslaget, känd författare även om inte jag läst nåt av han förut. Inleds med att huvudpersonen vaknar upp fyllsjuk efter en kanonfylla och minns ingenting som vanligt. Bilen är fylld av blod och han har en ny tatuering på armen. Sen berättar han i jagform hela boken när han försöker minnas vad som har hänt. Massor av sprit, droger, märkliga sammanträffanden, sex, sex, sex, märkliga människor och en del homosex. Ja bra var den inte men på nåt vis men han skrev bättre än handlingen. 1.5 / 5 får den och jag är rätt säker på att det inte blir fler böcker med denna författare.

Peter den store

Av Henri Troyat
Ny författare för min del. Ryska namn och massor av komplicerade ord gör att det tar tid att läsa den. Otroligt bra är den. En otrolig personlighet den man som skapade det egentliga Ryssland. Levde i ett otroligt överflöd av mat, alkohol och kvinnor. Samtidigt som han var en av folket och jobbade och slet. Vägrade sova i annat än den enklaste säng, föredrog en enkel kvinna eller en prostituerad före en adelsdam. Försökte lära sg alla yrken från grunden. Reste runt i Europa och provade på allt och tog med sig idéer hem. Byggde upp världens största arme och Rysslands första flotta. Besegrade Karl XII vid Narva och Poltava. Slogs mot Perser och Turkar. Gjorde hela befolkningen till livegna slavar. Mycket kan man säga om honom. Både älskad och hatad vid sin död. Skickade sin första fru i kloster, dödade sin förstfödde son för han inte var värdig efterträdare. Krossade alla som satt sig upp mot honom. Krig, avrättningar och slavarbete. Miljontals människor måste ha dött under hans regering. Lät sig krönas till kejsare och grundade St Petersburg i ett träsk. Låter det spännande? Läs den. Den får 5/5 i betyg och det bästa är att jag har en till av samma författare. Katarina den store

Den gemensamma nämnaren

Av David Baldacci
En thriller som  är riktigt bra. Har aldrig riktigt fastnat för han som författare men när den här boken åkte in i bokhyllan så var det som nummer sju. Kikade lite på dom och hade läst alla utom en och alla är bra så... Handlar om två secret service som av olika anledningar får sluta med 10 års mellanrum. När Michelle Maxwell börjar en egen utredning så finns det likheter med fallet då Sean King fick sparken. Tillsammans börjar de gräva i historien och om alltid i hans böcker så är det den minst sannolika personen som är den skyldiga. Han är bra att skriva och bygger upp spänningen på ett sätt att man fastnar. Den får 4/5

Vita bergens barn

Av Per Anders Fogelström
Slutet på serie ett och vissa personer återkommer i nästa serie så den här knyter ihop bägge hans serier om Stockholm. Fortätter att berätta om de fattigas levnadsförhållande i Stockholm, nu framme vid 1800- talets mitt. De flesta har fått det bättre nu än i de tidigare böckerna även om det är hårt även nu. Lite sjukvård och allmän skola börjar fungera så smått. Stockholm är fortfarande en av Europas skitigaste städer och sjukdomar som kolera härjar fortfarande. För de arbetslösa är det värst. Kan man inte försörja sig så blir man inlåst på fästningen. Den handlar en hel del om arbetarrörelsen första små, små steg mot vad som i framtiden blir fackföreningar. Den kommunistiska läran börjar ta sin form samtidigt. Bra bok och får 4/5 av mig. När jag precis läst klart boken var Tina på loppis och hittade de fyra första böckerna i nästa serie så det lär komma med fler böcker här av Fogelström.

Luftslottet som sprängdes

Av Stieg Larsson
Sista delen i den serien avklarad då. Vart ju tvungen att läsa färdigt den innan filmen släpptes. Inte mycket att tillägga mer än det jag skrev om förra boken. Lättläst och rätt spännande men ändå så fattas det något känns det som. Slutet kändes förutsägbart. Jag är glad att det inte kommer några fler i den här serien då jag alltid fortsätter läsa fast jag inte gillar det speciellt. Lisbeth Salander är i alla fall igång med sina hacker kunskaper och kämpar med sitt förflutna. Mikael Jävla Blomkvist gör allt för att hjälpa henne som i de tidigare böckerna. Min svensklärare sa alltid ``Det räcker för det mesta att läsa en bok i varje serie, då vet man vad det är, och så kan man prova andra författare istället´´ Ger den 3.5/5 känns som jag varit lite för kritisk mot serien men man plöjer ju en 700 sidors bok på mindre än en vecka så kan det ju inte vara alltför dåligt.

Krigens barn

Av Per Anders Fogelström
Andra delen i hans första serie om Stockholm. Första skrev jag om längre ner på sidan. Fogelström skriver bra  men den här blev lite seg att läsa. Boken handlar mycket om krig mot första ryssarna och på slutet Napoleon. En stor del även om stämningen i Stockholm när Axel von Fersen dödades. I och med jag läst så mycket historia och biografier om dessa händelser så blev en stor del av boken massa upprepningar av saker jag redan visste. Han gör iaf en bra historia om de påhittade personerna som lever i Stockholm och vävs in i händelserna. Trots att det inte är en dokumentär så blir man lite chockad av levnadsförhållandena i Sverige bara för ett par hundra år sen. Skit, sjukdomar och fattigdom prägla även denna bok. Den får 3/5 i betyg av mig. Den kanske är bättre men då det mesta var en repris så får det bli så.

Biko

Av Donald Woods
Ruggigt bra bok. En biografi om en av Sydafrikas största frihetskämpar. Hela Bikos liv skrivet av hans vita vän Donald Woods. Lite svår i början när det är mycket namn och organisationer som man ska hålla reda på. Man kände ju typ igen ANC och Mandela innan jag började läsa. Den handlar mycket om Apartheidens lagar som gjorde livet grymt mot alla svarta, eller kaffer som dom kallades. Förtrycket mot alla i sina Homelands och misären där de levde. Hur dom gjorde för att sprida sitt budskap när lagarna sa att de bannlysta bara fick träffa en person åt gången. En mycket intelligent människa som de vita inte vågade låta leva. Plågades ihjäl av specialpolisen i fängelse 1977. En stor del av boken handlar om rättegången och alla märkliga saker som kom fram där. Givetvis kunde inget bevisas om att någon gjort nå fel så alla poliser blev frikända. Musik har skrivits om honom och filmen Cry Freedom är gjord efter den här boken. Det blir högsta betyg för den här boken 5/5.

Fritagningen

Av Ken Follet
Skönt att hitta en bok av Follet som man inte läst förut. Vet inte vad man ska kalla genren för till denna bok. En sann händelse som är skriven i romanform. Några amerikaner sätts i fängelse i Iran strax före revolutionen där 1979. deras högste chef Ross Perot (senare presidentkandidat) bestämmer sig för att samla ihop ett privat räddningsteam då amerikanska UD inte förmår att få dem fria. Med både tur och skicklighet lyckas de fly från fängelset och tillsammans lämna ett land i kaos. Mycket bra läsning som vanligt när Follet skriver. Alltid lite roligt att läsa lite äldre böcker när allt som man tar för givet idag inte finns. T.ex. mobiltelefoner. 5/5 blir betyget som jag i princip ger alla hans böcker.

Stenmästaren

Av David Pownall
En bok som stått i bokhyllan ett tag som jag hade höga förväntningar på. 1100- talet och genren historisk roman. Brukar kunna vara bra men inte denna. Trots titeln får man bara följa hans uppväxt tillsammans med sin far. Berättar i jagform och mindes tom. när han blev född. Beskriver allt så noga så man tröttnar ochär på väg att lägga ifrån sig boken hela tiden. På de sista 100 sidorna då man fortfarande tror att det ska kunna hända något bra spårar det ur totalt. Först hamnar han hos Robin Hood i Sherwoodskogen för att de sista kapitlena avslutas i rena rama science fiction stilen med underjordiska kyrkobyggnader och massa annat märkligt. Betyget kan inte bli annat än 1/5.

Flickan som lekte med elden

Av Stieg Larsson
Gillade egentligen inte den här boken nå mer än den förra som han skrev. Den är i alla fall mycket lättläst och man vart ju tvungen att läsa den före man ser filmen. Den första filmen tyckte jag nog tom. var bättre än boken. Kommer väl att bli tvungen att läsa den sista i serien också innan den hinner komma ut som film. Lisbeth Salander glänser i denna bok som den sargade hjälten. Hon återvänder till Sverige efter några år i exil. Hennes förflutna gör sig påmint och hon vill hämnas på de som gjort henne illa. Efter ett tag blir hon anklagad för ett dubbelmord på två journalister. Tillsammans med Mikael Blomqvist bildar hon ett oslagbart par även om de knappt träffas i denna bok. Hennes datorkunskaper hjälper henne i alla situationer. 3/5 ger jag boken i betyg.

Vävarnas barn

Av Per Anders Fogelström

Äntligen har jag kommit mig för att läsa denne mycket bra författare. Många gånger har jag blivit tipsad om att läsa hans böcker och nu har jag läst den första. Det är del ett i en serie på tre böcker. Den handlar om några familjer som lever på Barnängens manufaktur i Stockholm i mitten på 1700- talet och framåt. Det hårda livet som livegen industriarbetare beskrivs och det tuffa livet för dessa fattiga människor. De har nästan inge mat eller kläder men måste jobba hela tiden för det lilla dom får. Möjligheterna att ta sig därifrån är obefintliga men det är några av huvudpersonerna som lyckas. Han skriver otroligt bra så det nästan känns som att man kan se hur dom har det i sin fattigdom och misär. Dom som hamnar på tukthuset har det tuffast av alla. Där ligger dom på gränsen till att svält ihjäl hela tiden. Eftersom han har skrivit många böcker i olika serier så misstänker jag att det kommer skrivas om många fler böcker från han här på sidan den närmaste tiden. Får 5/5 i betyg.

Röd täckmantel

Av Christopher Reich

Författaren beskrivs som en arvtagare till Frederick Forsythe men jag tycker väl inte att den här boken kommer upp i hans klass iallafall. Första jag läser av han och det kommer säkert bli någon till i framtiden. En rätt spännande bok i genren spionthrillers. Jonathan Ransom heter huvudpersonen vars fru omkommer i en skidolycka. När han sen hittar ett bagagekvittto  som han hämtar ut så visar det sig att hans fru har levt ett dubbelliv. Han dödar två poliser som försöker komma över väskan som fanns i bagageinlämningen. Han flyr därifrån och försöker hitta sanningen om sin fru. Alla stora spionorganisationer, Mossad, CIA, m. fl. blir indragna i denna bok. Kärnvapen till Iran och ett terrordåd mot ett flygplan är lite av innehållet som boken handlar om. Men som sagt en rätt spännande bok om man gillar spionböcker. Den får en 3/5 men kanske skulle haft en fyra.


Aldrig fucka upp

Av Jens Lapidus

Definitivt inte lika bra som hans debutbok Snabba Cash.  Det kanske är svårt att följa upp en sån succedebut och han har inte lyckats alls. Tre olika personligheter får man följa i denna osannolika fortättning på Jens triologi kallad Stockholm Noir. Man får följa dessa olika personer tills dom träffas på slutet i en lyxvilla i en av Stockholms mera fashionabla förorter. Språket är för alla som inte är insatta i södra Stockholms förortslang obegripligt precis som i förra boken. Första boken kan jag rekomendera men efter den är det nog dags att sluta läsa denna serie. Dessutom har precis den tredje delen kommit ut och den är skriven och ritad?????? i serieform. Själv har jag svårt att läsa serietidningar och jag misstänker att det är fler som kommit upp lite i åren som har det. Hör ju lite ungdomen till. Ger även denna bok en 2/5 i betyg. Läs gärna Snabba Cash men fortsättningen duger inte.

Räven

Av Michael Connelly

Återigen en hjält som jag tror jag läst för många deckare av. Kriminalkommisarie Hieronymus Bosch kallad Harry numera placerad på Cold Case avdelningen vid Los Angeles polisen. Här blir han indragen av en åklagare som har hittat en skyldig kille till ett mord som Harry utredde tretton år tidigare. Connelly som är en av världens bästa deckarförfattare lyckas återigen bygga upp en spännande story runt sin supersnut med mycket inslag av maktkamp i de politiska korridorerna i Los Angles. Tyvärr för min del så har jag även läst lite för många böcker av han så man vet ungerfär hur boken kommer att gestalta sig och får rätt snabbt en aning om hur den kommer att utvecklas. Rekommenderar de som gillar polisdeckare och inte ha läst något av han att göra det. Tyvärr så hänger de ju ihop en del även om de är fristående så ska man läsa något så är det kanske bättre att börja med någon tidigare bok i serien. Ger boken 3/5 för en bok som man plöjer 400 sidor på tre dagar kan man ju inte kalla dålig i alla fall.

Men inte om det gäller din dotter

Av Jan Guillou

Tillbaka i favvogenren igen, lättlästa deckare passar precis på semstern. Det här är typ den 13:onde eller 14:onde boken om den stora hjälten Carl Gustav Hamilton. Iden här boken återvänder han till Sverige efter en 10- 12 år i exil efter att ha rymt från ett livstidsstraff för mord medans han var SÄPO- chef. Efter att hans väns dotter blivit kidnappad av en galen Saudarabisk prins så börjar jakten. Mycket stor politik blandas in i soppan tillsammans med en massa gourmetmat och fina viner. Givetvis så genomför de en perfekt fritagningsoperation och ett slut där det delas ut ordnar från höger och vänster åt alla inblandade. Det här är den 25:e boken i min Guillou samling så jag börjar bli rätt trött på att läsa hans böcker ändå har jag svårt att låta bli då det kommer ut en ny. Någon form av hatkärlek. Har man inte läst någon bok förut så kan det väl vara en okej semesterbok en regnig dag. Ger den  2.5/5 .

Karolinerna

Av Verner von Heidenstam

Om jag kommer ihåg rätt (orkar inte googla) så har väl Svenska språket genomgått ett par stora språkreformer plus alla nya ord som tillkommit de senaste 110 åren sedan denna bok skrevs. Den är utgiven första gången 1898. Det är alltså riktigt gammalt språk i den och massor av ord som inte används nuförtiden. Att det dessutom är en Nobelpristagare som skrivit den borgar för att den är svårläst och att det tar tid. Den handlar om Karl XII och följer hans levnad från att han föds till att han skjuts i Norge. Hela resan via Narva, Poltava och Bender tills han återvänder till Sverige. Man träffar dessutom på en massa vanligt folk som passerar i boken. De allra flesta presenteras och sen dör de men på ett smidigt sätt så beskriver han om hur det kunde vara att leva på den tiden. Iallafall en rätt intressant bok att läsa men det finns massor av biografier som defenitivt är lättare att läsa och innehåller mera fakta om den stora Svenska stridskonungen. Med sina över 600 sidor måste man vara dum eller jävligt envis (som jag)för att ta sig igenom den. Ger den 2/5 i betyg. Hade man varit bättre på gammelsvenska så kanske man hade uppfattat den bättre men som sagt det finns andra enklare böcker att läsa.

Ulrike Meinhof en biografi

Av Jutta Ditfurth

Detta är en biografi som handlar om Ulrikes liv från födseln till hennes oväntade död. En väldigt djupgående och gripande historia. Att födas i Tyskland under andra världskriget kan väl inte varit lätt för någon och sedan växa upp under tiden som följde därefter. Man får följa henne under tiden som hon utbildar sig och lever med sin mor och hennes älskarinna. När hon träffar sina första förälskelser både män och kvinnor. Hon gifter sig och får tvillingar med Claus Rainer Röhl men lovar honom att de max ska vara gifta i tio år. Hon blir chefsredaktör på hans tidning Konkret som är en vänsterorienterad studenttidning. Hennes åsikter går längre åt vänster än alla medarbetare och hon kämpar framförallt som kärnvapenmotstånare. När staten stoppar deras demonstrationer med våld så bildas till slut RAF. Hon är med på fritagningen av Andreas Baader. Då lämnar hon det vanliga livet och fortsätter som terrorist med bankrån och utbildar sig med vapen i Palestina. Statens behandling av henne och de andra från RAF när de grips är en historia för sig självt. Det är en mycket läsvärd bok men den har ett språk som gör att det tar tid att läsa den. Lexikon är ett måste vid vissa tillfällen om man inte är svensklärare eller nåt sånt. Rekommenderar den och ger den en 5/5 om man orkar ta sig igenom den svåra texten.